Külliye-AKP ayrılığı: Satır arasındaki gizli çatışma

Posted by

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın verdiği “Baştan sona, birinci maddeden son maddesine kadar yeni bir anayasa” mesajına karşılık Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, “İlk dört madde milletimizin vazgeçilmezidir” dedi.

İLGİLİ HABER:

Sözcü gazetesi yazarı Aytunç Erkin de bugünkü köşe yazısında AKP ve Külliye arasındaki ayrılığın perde arkasını yazdı.

Aytunç Erkin’in yazısı şöyle:

ANAYASA’DA NE YAZACAĞI BELLİ DEĞİL ANCAK TARTIŞMA BAŞLADI

Anayasa’nın “Başlangıç” bölümünde ne deniyor:

“Türk vatanı ve milletinin ebedi varlığını ve yüce Türk devletinin bölünmez bütünlüğünü belirleyen bu Anayasa, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, ölümsüz önder ve eşsiz kahraman Atatürk’ün belirlediği milliyetçilik anlayışı ve O’nun inkılap ve ilkeleri doğrultusunda… Hiçbir faaliyetin Türk millî menfaatlerinin, Türk varlığının, devleti ve ülkesiyle bölünmezliği esasının, Türklüğün tarihî ve manevi değerlerinin, Atatürk milliyetçiliği, ilke ve inkılapları ve medeniyetçiliğinin karşısında korunma göremeyeceği ve laiklik ilkesinin gereği olarak kutsal din duygularının, devlet işlerine ve politikaya kesinlikle karıştırılamayacağı…”

Neden Anayasa’nın “başlangıç” bölümüyle başladım?

Çünkü, sonbaharla birlikte iktidarın başat gündemi “Anayasa” olacak! Herkes ilk dört maddeyi tartışıyor ya “başlangıç” bölümü… Şimdi sizlerle geçen hafta yaşanan ancak gündemde fazlaca yer almayan bir “iç tartışmayı” paylaşacağım. “İç tartışma” derken Beştepe-AKP Genel Merkezi arasında yaşanan satır arası “mesajlar” diyorum.

19 Ağustos’ta Anadolu Ajansı’nda bir demeç okudum. AKP Genel Başkan Yardımcısı hukukçu Hayati Yazıcı, partilerinin yeni Anayasa çalıştayı düzenleneceğini duyurdu ve uzun uzun “darbe anayasasından kurtulmak” gerektiğini anlattı: “Anayasa bir ülkenin demokratik görünüşünün veyahut güvencesinin fanusu durumundadır. Böylesi önemli bir metne Türkiye’de ihtiyaç var. Değişikliklerle birlikte anayasada yapılan düzenlemeler arasında uyumsuzluk, kopukluklar var bölümler arasında. Keza yaptığımız değişikliğin de bir uygulama süreci var. Bu uygulamada gözlemlediğimiz eksiklikler de var. Bütün bunları tartışmak, müzakere etmek suretiyle A’dan Z’ye yeni bir Anayasa yapma arzumuzu siyasi partilerle, kamuoyuyla paylaşıyoruz.”

Burada kritik cümle “A’dan Z’ye yeni bir anayasa yapma arzumuz”du… Yani birinci maddeden son maddesine kadar. Bu fikrini de Yazıcı son cümlesinde açıkladı: “Baştan sona, birinci maddeden son maddesine kadar bir anayasa yapıyorsanız, bu anayasa yapma hakkını kendinde bulunduran aziz milletin onayından mutlaka geçmesi gerekir. Aksi takdirde eksik olur. Öyle bir anayasa da arzu edilen anayasacılık işlevini görmek konusunda son derece yetersiz kalır.”

Burada tartışılması gereken Anayasa’nın ilk dört maddesi ve “başlangıcı”. AKP Genel Merkezi’nin fikri “ilk dört maddenin” değiştirilmesi.

“SİL BAŞTAN BİR KURGU OLMAYACAK”

Nedir o ilk dört madde:

  1. Devletin şekli

MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.

  1. Cumhuriyetin nitelikleri

MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.

III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti

MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.

Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.

Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.

Başkenti Ankara’dır.

  1. Değiştirilemeyecek hükümler

MADDE 4- Anayasanın 1’inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2’nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

Peki “A’dan Z’ye” ne değişecek?

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’dan bir gün sonra Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı ve “Olağan gündemimiz yeni Anayasa” dedi. Uçum’un, AKP yöneticisi Hayati Yazıcı’dan farklı düşündüğü de açıklamasında ortaya çıktı. Yazımın başında dediğim karşılıklı “mesajlar” da Uçum’un açıklamasının satır arasındaydı: “Elbette yeni bir anayasa hedeflense de sıfırdan, sil baştan bir kurgu olmayacağı tüm toplumda genel kabul görüyor. Cumhuriyetin, Cumhuriyetimizin kurucu lideri Atatürk’ün, üniter yapının, adalet ve insan haklarına dayanan, demokratik, laik, sosyal devlet ve hukuk devletinin temel olduğu, resmî dilin Türkçe, bayrağın ay yıldızlı al bayrak, milli marşın İstiklal Marşı, başkentin Ankara olduğu ve bunlara ilişkin değiştirilmezlik ilkesini içeren bir anayasa (yani ilk dört madde) milletimizin vazgeçilmezidir.”

Burada net ifade şu: İlk dört madde değişmeyecek!

Beştepe’nin AKP Genel Merkezi’ne yanıtı da burada.

Ancak Uçum’un ya da Beştepe’nin şu soruya da yanıt vermesi gerekiyor: Anayasa tartışılırken ilk dört madde gündeme gelirse ve ilk dört maddeden önce “Başlangıç” bölümünde yazan cümlelerin değişmesi istenirse yanıt ne olacak?”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir